Ιερά Μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου

Virtual tour, Drupal 7, Επαγγελματική φωτογράφιση

Περιγραφή έργου

Κατασκευή ιστοσελίδας και εικονικής περιήγησης 360ο VR Tour

Η Sardine Digital Media μέλος της Επικοινωνίας Αιγαίου με υπερηφάνεια  παρουσιάζει την εικονική περιήγηση 360° της «Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Μανταμάδου».  Για την υλοποίηση της χρειάστηκαν πάνω από 15.000 φωτογραφικά καρέ για 28 σημεία Gigapixel ανάλυσης, ενώ η δουλειά είχε συνολικό μέγεθος λίγο πάνω από 1 Terabyte. 

Οι εικονικές περιηγήσεις (virtual tours) αποτελούν τον πιο ρεαλιστικό τρόπο προβολής ενός χώρου μέσα από μια οθόνη και δημιουργούνται με σφαιρικές πανοραμικές φωτογραφήσεις 360x180 μοιρών σε πολύ μεγάλο αριθμό, που συνδυάζονται μεταξύ τους με ειδικό λογισμικό. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρου του ναου και να αλληλεπιδράσουν με σημεία ενδιαφέροντος αντλώντας επιπλέον πληροφορίες.

Θαυμάστε την ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη σε απαράμιλλη ποιότητα, περιηγηθείτε στο Ιερό του ναού και ανακαλύψτε τα Άγια λείψανα των σφαγιασθέντων μοναχών, δείτε με εξονυχιστική λεπτομέρεια τις αγιογραφίες και τα ιερά κειμήλια. Όλα αυτά σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που συνθέτει η εικόνα και οι ψαλμωδίες του Μιχαήλ Άνθιμου Δήσσου.

Η προσέγγισή μας

Η μοναδικότητα και το μέγεθος του προσκυνήματος, όσο και η διάθεση μας να βγει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα μας οδήγησαν στο να θέσουμε υψηλά στάνταρ και προδιαγραφές ποιότητας.

Η δουλειά είχε υψηλές φωτογραφικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους που είχαν δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Έτσι κάναμε χρήση φωτογραφικών μηχανών DSLR υψηλής ανάλυσης, και εφαρμόσαμε τεχνικές HDR και focus stacking. Υπήρξαν σημεία που χρειάστηκαν πάνω από 2000 φωτογραφικά καρέ για να βγει το τέλειο αποτέλεσμα. Σημεία όπως το κέντρο του ναού προγραμματίστηκε να φωτογραφηθούν συγκεκριμένη εποχή και ώρα της ημέρας ώστε να έχουμε τις βέλτιστες φωτιστικές συνθήκες και συγκεκριμένα το να μπαίνει το φως του ήλιου από τα παράθυρα κάνοντας αυτές τις χαρακτηριστικές ακτίνες. Οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί του ναού και των εικόνων μας οδήγησαν στην εφαρμογή μιας λεπτομερούς διαδικασίας για την εύρεση του σωστού white balance ώστε να γίνει η βέλτιστη δυνατή απόδοση των χρωμάτων.

Ένα σοβαρό θέμα ήταν οι αντανακλάσεις στα τζάμια που είναι μπροστά στις εικόνες. Σε κάποιες έγινε προσωρινή αφαίρεση τους, ενώ σε άλλες έγινε χρήση μαύρου πανιού πίσω από τη φωτογραφική μηχανή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα στην εικονική περιήγηση υπάρχουν τα αυθεντικά κείμενα με την ιστορία της μονής, τα οποία τα αφηγείται ο Πατέρας Ευστράτιος Δήσσος που ηχογραφήθηκε σε στούντιο για το σκοπό αυτό.

Προς το τέλος της δουλειάς αποφασίσαμε να κάνουμε και ένα εναέριο πανόραμα με το οποίο θα ξεκινά η εικονική περιήγηση, ώστε να μπορεί να δει ο επισκέπτης τον χώρο από ψηλά και να μεταβεί εύκολα σε απομακρυσμένα σημεία όπως το εξωκκλήσι του Αγιάσματος.

Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρχει μια ιστοσελίδα-προπομπός, μέσα στην οποία θα αναρτώνται μεταξύ άλλων οι ειδήσεις, οι λειτουργίες και τα θαύματα του Ταξιάρχη.