Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Drupal 9

Περιγραφή έργου

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πλούσια και ιδιαίτερη φύση του Κόλπου Καλλονής αλλά και ολόκληρης της Λέσβου. Ο λόγος που μας προσέγγισαν ήταν για την κατασκευή μιας νέας σύγχρονης ιστοσελίδας που να παρουσιάζει τις δράσεις του κέντρου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την φύση του νησιού.

Η προσέγγισή μας

Όπως κάνουμε σε κάθε έργο μας, έτσι και με το lesvosbirds.gr, ξεκινήσαμε με την μελέτη των προδιαγραφών. Μέσα από τις συναντήσεις που κάναμε με τους υπεύθυνους του Κέντρου Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής καταγράψαμε τις ανάγκες - στόχους, το κοινό στο οποίο απευθύνεται η σελίδα και καταλήξαμε στον αρχικό σκελετό (sitemap).

Η αγάπη των στελεχών του κέντρου για την ανάδειξη και την προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου μας έδωσε μια έξτρα ώθηση για να κάνουμε ένα site αντάξιο των προσδοκιών τους.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε η σελίδα 

Ενίσχυση του κύρους και της αναγνωσιμότητας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Ενημέρωση του κοινού για το ιδιαίτερο φυσικό Περιβάλλον της Λέσβου και τις δραστηριότητες του κέντρου

Καταγραφή της σπάνιας ορνιθοπανίδας της Λέσβου σε βάση δεδομένων

Συνεχής ενημέρωση για θεάσεις πουλιών

Η γραφιστική μας προσέγγιση

Η γραφιστική μας προσέγγιση περιελάβανε και τον σχεδιασμό ενός νέου λογοτύπου ενώ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της σελίδας έπαιξε η επιλογή φωτογραφικού υλικού από έμπειρους bird watchers.

Για την απογραφή των ειδών σε βάση δεδομένων καταγράψαμε όλα τα απαραίτητα πεδία κάθε είδους, όπως επιστημονική ονομασία, οικογένεια, ομάδα και κατάσταση διατήρησης. Προκειμένου να γίνει εύκολη η αναζήτηση των ειδών προσθέσαμε φίλτρα αναζήτησης με τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους.

Σε κάθε είδος υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σύνδεση με τα νέα που το αφορούν (π.χ εμφανίσεις)

Η σελίδα αναπτύχθηκε σε Drupal 8 και πλέον έχει αναβαθμιστεί στο Drupal 9, έχει φιλική εμφάνιση σε κινητά τηλέφωνα και tablet και υποστηρίζει Ελληνικά και Αγγλικά.